Rode versus witte tijgerbalsem: ontdek het verschil in 2023

Posted on , by Damien
Categories:

Inhoudsopgave

Rode of witte tijgerbalsem: welke moet ik kiezen en wat zijn de verschillen?

Inleiding

Tijgerbalsem is een zeer populair product in de traditionele Chinese geneeskunde om verschillende pijnen en kwalen te verlichten. Er zijn twee hoofdversies: Rode Tijgerbalsem en Witte Tijgerbalsem. Dus hoe kies je tussen de twee en wat zijn de verschillen? In dit artikel gaan we in op de eigenschappen van elke balsem, hun gebruik en helpen we je de juiste keuze te maken.

Tijgerbalsem: een geschiedenis

Tijgerbalsem werd in de 19e eeuw gecreëerd door een Chinese kruidendokter genaamd Chu Kin. Hij begon zijn product op de markt te brengen in Rangoon, Birma, voordat hij zich uitbreidde in Azië en het Westen. Tijgerbalsem wordt tegenwoordig over de hele wereld verkocht en is een must geworden voor het verlichten van diverse pijnen.

Witte tijgerbalsem

Samenstelling

Witte tijgerbalsem bevat voornamelijk kamfer, menthol, pepermuntolie, eucalyptusolie, kruidnagelolie en cajeputolie. Deze ingrediënten staan bekend om hun verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Gebruikt

Witte tijgerbalsem wordt vooral gebruikt tegen hoofdpijn, spierpijn en insectenbeten. Het heeft ook decongestieve eigenschappen, waardoor het nuttig is om de luchtwegen vrij te maken in geval van verkoudheid of sinusitis.

Voordelen

Witte tijgerbalsem is effectief in het verlichten van spierpijn, hoofdpijn en jeuk veroorzaakt door insectenbeten. Het kan ook helpen de luchtwegen te ontlasten in geval van verkoudheid of sinusitis.

Rode Tijgerbalsem

Samenstelling

Rode Tijgerbalsem bevat dezelfde ingrediënten als Witte Tijgerbalsem, met uitzondering van pepermuntolie. Het bevat ook cassia (kaneel) en capsicum, die het een roodachtige kleur en verwarmende eigenschappen geven.

Gebruikt

Rode Tijgerbalsem wordt vooral gebruikt ter verlichting van spier- en gewrichtspijn, stijfheid, stijve nek en rugpijn. Dankzij zijn verwarmende eigenschappen is het bijzonder doeltreffend om gespannen en verkrampte spieren te ontspannen.

Voordelen

Rode Tijgerbalsem is effectief bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn door zijn verwarmende werking. Het kan ook helpen strakke spieren te ontspannen en ontstekingen te verminderen.

Verschillen tussen rode en witte tijgerbalsemien

Samenstelling

Het belangrijkste verschil tussen de twee balsems ligt in hun samenstelling. Rode tijgerbalsem bevat cassia en capsicum, die het zijn kleur en verwarmende eigenschappen geven. Witte tijgerbalsem bevat pepermuntolie, waardoor het een verfrissend effect heeft.

Gebruikt

Witte Tijgerbalsem wordt aanbevolen voor hoofdpijn, milde spierpijn en insectenbeten, terwijl Rode Tijgerbalsem meer geschikt is voor ernstige spier- en gewrichtspijn, stijfheid en ontstekingen.

Effecten

Witte Tijgerbalsem geeft een verkoelende sensatie, terwijl Rode Tijgerbalsem een verwarmende sensatie geeft. Deze verschillende effecten maken het mogelijk om verschillende soorten pijn en kwalen aan te pakken.

Hoe te kiezen tussen rode en witte tijgerbalsem?

De keuze tussen Rode Tijgerbalsem en Witte Tijgerbalsem hangt af van uw behoeften en de aard van de pijn die u wilt verlichten. Heb je last van hoofdpijn, lichte spierpijn of insectenbeten, dan is Witte Tijgerbalsem waarschijnlijk geschikter. Als je echter last hebt van intense spier- en gewrichtspijn, stijfheid of ontsteking, is Rode Tijgerbalsem effectiever.

Enkele tips voor gebruik

Om Tiger Balm te gebruiken, breng een kleine hoeveelheid aan op de pijnlijke plek en masseer zachtjes tot het volledig geabsorbeerd is. U kunt dit naar behoefte meerdere keren per dag herhalen. Vergeet niet uw handen te wassen na elk gebruik en vermijd contact met ogen en slijmvliezen.

Contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen bij gebruik

Tijgerbalsem wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, mensen die allergisch zijn voor één van de ingrediënten en kinderen jonger dan 7 jaar. Niet gebruiken op een geïrriteerde of beschadigde huid. Bij een allergische reactie het gebruik onmiddellijk staken en een arts raadplegen.

Waar kan ik Tijgerbalsem kopen?

Tiger Balm is verkrijgbaar bij apotheken, natuurvoedingswinkels en gespecialiseerde online winkels. Zorg ervoor dat u een echt kwaliteitsproduct kiest om de voordelen ervan optimaal te benutten.

Rode Tijgerbalsem en Witte Tijgerbalsem hebben verschillende samenstellingen en toepassingen. Rode Tijgerbalsem is het meest geschikt om ernstige spier- en gewrichtspijn te verlichten, terwijl Witte Tijgerbalsem wordt aanbevolen bij hoofdpijn, lichte spierpijn en insectenbeten. De keuze tussen beide hangt af van uw behoeften en de aard van uw pijn.

Het belangrijkste verschil zit hem in de samenstelling. Rode tijgerbalsem bevat cassia en capsicum, die het zijn kleur en verwarmende eigenschappen geven. Witte tijgerbalsem bevat pepermuntolie, waardoor het een verfrissend effect heeft.

Witte tijgerbalsem wordt aanbevolen om hoofdpijn te verlichten vanwege de verkoelende werking.

Rode Tijgerbalsem is het meest geschikt om intense spier- en gewrichtspijn te verlichten, dankzij zijn verwarmende werking.

Tijgerbalsem wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 7 jaar. Voor oudere kinderen is het raadzaam een minder geconcentreerde versie te gebruiken en altijd eerst te testen op een klein stukje huid voordat u het op een groter oppervlak aanbrengt.

Tiger Balm is verkrijgbaar bij apotheken, natuurvoedingswinkels en gespecialiseerde online winkels. Zorg ervoor dat u een echt kwaliteitsproduct kiest om de voordelen ervan optimaal te benutten.

Video afspelen

De verschillende merken en soorten tijgerbalsem

Er zijn verschillende merken en soorten Tiger Balm op de markt. Naast de rode en witte versies bieden sommige merken variaties voor specifieke behoeften, zoals balsems voor sporters of balsems met biologische ingrediënten. Het is belangrijk de etiketten zorgvuldig te lezen en een balsem te kiezen die geschikt is voor uw behoeften.

Hoe breng je tijgerbalsem aan?

Ga als volgt te werk om Tiger Balm te gebruiken:

 1. Reinig het toepassingsgebied met water en zeep en droog het grondig af.
 2. Neem een kleine hoeveelheid Tijgerbalsem op je vingertop.
 3. Breng de balsem aan door de pijnlijke plek zachtjes te masseren tot hij volledig is opgenomen.
 4. Herhaal dit 2-3 keer per dag, afhankelijk van de ernst van de pijn.

Het wordt afgeraden om Tijgerbalsem aan te brengen op open wonden, slijmvliezen en ogen. Bij contact met de ogen grondig met water spoelen.

Voorzorgsmaatregelen en contra-indicaties

Tijgerbalsem is over het algemeen veilig te gebruiken voor de meeste volwassenen. Er moeten echter enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen:

 • Vermijd het gebruik van Tijgerbalsem als u allergisch bent voor één van de ingrediënten.
 • Niet aanbrengen op open wonden, slijmvliezen of ogen.
 • Niet gebruiken bij kinderen onder de 7 jaar. Kies voor oudere kinderen een minder geconcentreerde versie en test het op een klein stukje huid voordat u het op een groter oppervlak aanbrengt.
 • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan uw arts voordat u Tijgerbalsem gebruikt.

Geschiedenis en oorsprong van tijgerbalsem

Tijgerbalsem is een traditioneel Chinees middel dat teruggaat tot de 19e eeuw. Het werd ontwikkeld door een Chinese kruidendokter, Aw Chu Kin, die een formule creëerde om spier- en gewrichtspijn te verlichten. De naam “Tijgerbalsem” komt van de kracht van de tijger, een dier dat in China wordt vereerd om zijn kracht en energie.

Tegenwoordig is tijgerbalsem wereldwijd een populair product, bekend om zijn doeltreffendheid en gebruiksgemak. Het wordt vaak gebruikt door sporters om spierpijn te verlichten en door chronische pijnpatiënten om hun levenskwaliteit te verbeteren.

Natuurlijke alternatieven voor Tijgerbalsem

Als u een natuurlijk alternatief voor Tijgerbalsem zoekt, zijn hier enkele opties om te overwegen:

 1. Arnica: Arnica is een geneeskrachtige plant die wordt gebruikt om spier- en gewrichtspijn te verlichten.
 1. Wintergreen essentiële olie: Deze olie wordt gewonnen uit de bladeren van wintergreen, een plant die inheems is in Noord-Amerika. Het heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, vergelijkbaar met die van Tijgerbalsem.

 2. Aloë gel: Aloë gel wordt gewonnen uit de aloë plant en heeft verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan gebruikt worden om spier- en gewrichtspijn te verlichten.

 3. Capsicumcrème: Capsicumcrème wordt gemaakt van rode pepers en bevat capsaïcine, een stof die pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het kan gebruikt worden om spier- en gewrichtspijn te verlichten.

 4. Kleipoeder: Kleipoeder is een traditionele methode om spier- en gewrichtspijn te verlichten. Ze bestaan meestal uit groene klei gemengd met water en worden rechtstreeks op de pijnlijke plek aangebracht.

Rode Tijgerbalsem en Witte Tijgerbalsem zijn traditionele Chinese middelen die gebruikt worden om spier- en gewrichtspijn te verlichten. Hoewel ze een vergelijkbare samenstelling hebben, is Rode Tijgerbalsem sterker en aanbevolen voor intensere pijn, terwijl Witte Tijgerbalsem milder is en meer geschikt voor de gevoelige huid. Om de juiste Tijgerbalsem te kiezen, is het belangrijk uw specifieke behoeften in overweging te nemen en de etiketten van de producten zorgvuldig te lezen.

Video afspelen

Witte tijgerbalsem kan worden gebruikt om jeuk en irritatie veroorzaakt door insectenbeten te verlichten dankzij de ontstekingsremmende en verkoelende eigenschappen.

Het wordt aanbevolen een arts te raadplegen alvorens Tijgerbalsem te gebruiken tijdens de zwangerschap, omdat sommige ingrediënten mogelijk niet geschikt zijn.

Het effect van Tijgerbalsem duurt gewoonlijk enkele uren. Dit kan echter variëren afhankelijk van de ernst van de pijn en de individuele gevoeligheid. Indien nodig kunt u de balsem 2 tot 3 keer per dag opnieuw aanbrengen.

Tijgerbalsem kan worden gebruikt om menstruatiepijn te verlichten. Breng een kleine hoeveelheid aan op de onderbuik en masseer zachtjes tot de balsem is opgenomen. Witte tijgerbalsem wordt voor dit doel meestal aanbevolen vanwege de mildere samenstelling.

Tijgerbalsem wordt niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 7 jaar. Voor oudere kinderen kunt u het beste een minder geconcentreerde versie kiezen en deze op een klein stukje huid testen voordat u het op een groter oppervlak aanbrengt.

Bijwerkingen van het gebruik van Tijgerbalsem zijn zeldzaam en meestal mild. Het kan gaan om huidirritatie, roodheid en jeuk. Als u een van deze symptomen ervaart, stop dan met het gebruik van de balsem en zoek medische hulp als de symptomen aanhouden.

Witte tijgerbalsem kan worden gebruikt om neusverstopping en verkoudheidssymptomen te verlichten. Breng een kleine hoeveelheid aan op de borst en masseer zachtjes om de ademhaling te vergemakkelijken.

Tiger Balm is verkrijgbaar in veel winkels en apotheken, en ook online. Zorg ervoor dat u bij een betrouwbare verkoper koopt en lees de productetiketten zorgvuldig om de juiste balsem voor uw behoeften te kiezen.

Overigens, wat advies over het gebruik van Tijgerbalsem

Het is belangrijk bepaalde aanbevelingen op te volgen bij het gebruik van Tijgerbalsem om de voordelen ervan ten volle te benutten en mogelijke problemen te vermijden:

 • Was uw handen na het aanbrengen van Tijgerbalsem. Vermijd het aanraken van uw ogen, mond en slijmvliezen met in balsem gedrenkte handen.
 • Gebruik Tijgerbalsem niet op open wonden of snijwonden, omdat dit irritatie kan veroorzaken.
 • Vermijd het gebruik van Tiger Balm met verwarmingsapparaten, zoals verwarmingskussens, omdat dit het risico van huidverbranding kan vergroten.
 • Gebruik Tijgerbalsem niet op gevoelige huidgebieden zoals het gezicht, de hals of de geslachtsdelen.

Rode Tijgerbalsem en Witte Tijgerbalsem zijn twee zeer gelijkaardige producten met een licht verschillende samenstelling. Beide zijn effectief in het verlichten van diverse pijnen en kwalen, maar hun specifieke gebruik kan variëren. Het is essentieel om het juiste type balsem voor uw behoeften te kiezen en het correct te gebruiken om er ten volle profijt van te hebben. Aarzel niet een gezondheidsdeskundige te raadplegen als u vragen of zorgen heeft over het gebruik van Tijgerbalsem.

Video afspelen

Tips voor de keuze tussen rode en witte tijgerbalsem

Bij de keuze tussen rode en witte tijgerbalsem is het belangrijk rekening te houden met uw specifieke behoeften en het beoogde gebruik van het product. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij uw keuze:

 1. Analyseer uw symptomen: Ga na of uw symptomen verband houden met diepe spier- en gewrichtspijn, of dat u last hebt van hoofdpijn, neusverstopping of insectenbeten. Zo kunt u de meest geschikte balsem voor uw situatie kiezen.

 2. Let op de geur: Witte Tijgerbalsem heeft een sterkere mentholgeur dan Rode Tijgerbalsem, die verzachtend kan werken bij hoofdpijn en verstopte neus. Als u een minder intense geur verkiest, kies dan voor Rode Tijgerbalsem.

 3. Vraag advies aan een gezondheidsdeskundige: Als u zich zorgen maakt of onzeker bent over welke Tiger Balm het beste voor u is, raadpleeg dan een gezondheidsdeskundige voor persoonlijk advies.

 4. Probeer beide: Als je niet kunt kiezen tussen rode en witte tijgerbalsem, overweeg dan beide te proberen om te zien wat voor jou het beste werkt. Aangezien de twee balsems verschillende toepassingen en voordelen hebben, kan het nuttig zijn ze allebei bij de hand te hebben.

 5. Zorg ervoor dat u de gebruiksaanwijzing en de voorzorgsmaatregelen voor elk type Tijgerbalsem volgt. Beide balsems moeten met voorzichtigheid worden gebruikt en mogen niet op de ogen, mond of open wonden worden aangebracht.

Uiteindelijk hangt de keuze tussen rode en witte tijgerbalsem af van uw specifieke behoeften en de manier waarop u het product wilt gebruiken. Beide balsems zijn effectieve en veelzijdige natuurlijke remedies die een breed scala aan gezondheids- en welzijnsproblemen kunnen helpen verlichten.

Hoe Tijgerbalsem correct bewaren en gebruiken

Om het meeste uit Tijgerbalsem te halen, of het nu rood of wit is, is het essentieel om het op de juiste manier te bewaren en te gebruiken. Hier zijn enkele tips om u te helpen het meeste uit dit natuurlijke product te halen:

 1. Bewaar de balsem op een koele, droge plaats: Tijgerbalsem moet worden bewaard op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen. Dit zal ervoor zorgen dat de kwaliteit en de doeltreffendheid van de ingrediënten behouden blijven.

 2. Sluit het deksel goed: Zorg ervoor dat u het deksel van de Tiger Balm na elk gebruik goed sluit om te voorkomen dat de essentiële oliën verdampen en het product uitdroogt.

 3. Was uw handen voor en na het aanbrengen: Om verontreiniging van de balsem te voorkomen en het risico op irritatie van de ogen of andere gevoelige plekken te minimaliseren, moet u uw handen wassen voordat u de balsem aanbrengt en onmiddellijk daarna.

 4. Breng de balsem met een zachte massage aan: Voor een betere absorptie en effectiviteit brengt u de Tijgerbalsem aan door het getroffen gebied licht te masseren. Dit stimuleert de doorbloeding en helpt de pijn of het ongemak te verlichten.

 5. Volg de aanbevelingen voor gebruik: Volg de instructies en aanbevelingen voor gebruik op de verpakking van Tiger Balm. Gebruik de balsem niet op de ogen, mond, open wonden of slijmvliezen.

 6. Doe een huidtest: Voordat u Tiger Balm voor de eerste keer gebruikt, doet u een huidtest door een kleine hoeveelheid aan te brengen op een niet-gevoelig deel van uw huid. Als u last krijgt van irritatie of een allergische reactie, stop dan onmiddellijk met het gebruik en zoek zo nodig medische hulp.

 7. Gebruik niet te veel: Hoewel Tijgerbalsem een natuurlijk product is, kan het bij overmatig gebruik irriterend zijn voor de huid. Breng een kleine hoeveelheid balsem aan en verhoog geleidelijk indien nodig.

Als u deze tips volgt, kunt u optimaal profiteren van de voordelen van tijgerbalsem, of het nu rode tijgerbalsem is om diepe spier- en gewrichtspijn te verlichten, of witte tijgerbalsem om hoofdpijn, verstopte neus en insectenbeten te verzachten.

Tijgerbalsem, rood of wit, is een populair natuurlijk middel dat wordt gebruikt om verschillende pijnen en kwalen te verlichten. Rode tijgerbalsem is sterker en effectiever in het verlichten van diepe spier- en gewrichtspijn, terwijl Witte tijgerbalsem ideaal is voor het verzachten van hoofdpijn, neusverstopping en insectenbeten. Elk van de balsems heeft zijn eigen samenstelling van essentiële oliën, die het specifieke eigenschappen geeft. Door de verschillen tussen de twee balsems te begrijpen en ze correct te gebruiken, kunt u ten volle profiteren van hun voordelen voor uw welzijn.

Andere mogelijke toepassingen van Tijgerbalsem

Naast spierpijn, hoofdpijn en insectenbeten kan Tijgerbalsem ook worden gebruikt voor andere gezondheids- en welzijnsproblemen:

 • Neusverstopping: Witte tijgerbalsem kan worden gebruikt om neusverstopping te verlichten dankzij het mentholgehalte. Breng een kleine hoeveelheid aan onder de neus en haal diep adem.
 • Rugpijn: Rode Tijgerbalsem kan worden aangebracht op pijnlijke delen van de rug om de pijn te verlichten en de spieren te ontspannen.
 • Torticollis: Rode Tijgerbalsem wordt aanbevolen om pijn veroorzaakt door torticollis te verlichten. Masseer het getroffen gebied zachtjes met de balsem om de spieren te ontspannen en de pijn te verlichten.
 • Gewrichtspijn: Beide soorten Tijgerbalsem kunnen worden gebruikt om gewrichtspijn te verlichten. Kies degene die het beste bij uw persoonlijke voorkeur past en masseer de pijnlijke plek voor snelle verlichting.
 • Vermoeidheid: Witte tijgerbalsem kan helpen vermoeidheid te verminderen en energie te stimuleren met zijn verfrissende eigenschappen. Breng een kleine hoeveelheid aan op de slapen en masseer zachtjes om te genieten van de opwekkende effecten.

Voorzorgsmaatregelen bij het kopen en gebruiken van Tiger Balm

Wanneer u tijgerbalsem koopt, zorg er dan voor dat u een echt kwaliteitsproduct kiest. Hier zijn enkele tips om u te helpen de juiste keuze te maken:

 • Controleer de verpakking: zorg ervoor dat de verpakking goed gesloten is en dat de productinformatie duidelijk en nauwkeurig is.
 • Bestudeer de ingrediënten: Controleer de lijst met ingrediënten om er zeker van te zijn dat ze zijn wat u van een kwaliteitstijgerbalsem zou verwachten.
 • Koop bij betrouwbare bronnen: Koop uw Tiger Balm bij gerenommeerde retailers of betrouwbare online sites om er zeker van te zijn dat u een echt product krijgt.

Houd er tenslotte rekening mee dat Tijgerbalsem een kruidengeneesmiddel is en niet mag worden gebruikt ter vervanging van een goede medische behandeling. Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige als u zich zorgen maakt over uw symptomen of toestand.

Tijgerbalsem, rood of wit, is een veelzijdige natuurlijke remedie die kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan gezondheids- en welzijnsproblemen te verlichten. Terwijl Rode Tijgerbalsem meer geschikt is voor de behandeling van diepe spier- en gewrichtspijn, is Witte Tijgerbalsem meer geschikt voor hoofdpijn, neusverstopping en insectenbeten. Welke versie u ook kiest, het is belangrijk dat u Tijgerbalsem gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing en dat u een gezondheidsdeskundige raadpleegt als u zich zorgen maakt.