Cannabis: Zaad, Blad, Bloeitijd en Effect

Posted on , by Damien
Categories:

Cannabis sativa L. is een winterharde plant die zich aan vrijwel elke omgeving aanpast. Het staat bekend om zijn vele deugden. Hoewel het vaak als een drug wordt beschouwd, wordt het al lang voor industriële doeleinden gebruikt. Ondanks meningsverschillen over de classificatie van de verschillende soorten en/of ondersoorten hennep (indica, ruderalis en afghanica), staat één ding vast: het indrukwekkende aantal lijnen dat wordt verkregen door cannabis te hybridiseren. Tot op heden bestaan er ongeveer honderd hennepvariëteiten. Ze verschillen fysiek (grootte, dichtheid, sterkte, bladeren, bloemen, zaden, enz.) en chemisch (hoofdzakelijk cannabinoïden, terpenen en flavonoïden). Al deze kruisingen worden gemaakt met een specifiek doel: een henneplijn de optimale kenmerken te geven voor een specifiek gebruik.

Vandaag verspreidt de cannabisteelt zich meer en meer over de hele wereld. Het voldoet dus aan een ruime vraag, of het nu voor recreatieve, industriële of medische doeleinden is.

De cannabisplant

De naam hennep is afgeleid van het Latijnse cannabis. Het is een plant van de Cannabaceae-familie. Het was een van de eerste die door de mens werd “gedomesticeerd”. Ondanks haar voorouderlijke oorsprong in Centraal- en Zuid-Azië, heeft zij zich door opeenvolgende migraties snel verspreid over alle continenten van de wereld. Door zijn robuustheid en zijn grote aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en plagen heeft hij zich bijna overal gemakkelijk kunnen vestigen. Er wordt dus een specifiek onderscheid gemaakt op fenotypische en genotypische criteria.

Strikt botanisch gezien is Cannabis sativa L. de enige erkende hennepsoort. Aangenomen wordt dat alle andere benamingen variëteiten zijn die van deze Aziatische pionier zijn afgeleid door genetische transformatie in de loop der tijden. Deze veranderingen zijn het gevolg van veranderingen in het milieu en/of meervoudige kruisingen.

Cannabis is tweehuizig. Dit betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. Deze twee geslachten zijn nodig voor de bevruchting en dus voor de mogelijkheid van nakomelingen via een levensvatbaar zaad. Het is een eenjarige plant. Zijn levenscyclus, van ontkieming tot zaadproductie, duurt een jaar.

De verschillende variëteiten van cannabis hebben het mogelijk gemaakt de rol ervan in het leven van de mens te vermenigvuldigen:

  • Het vezelgehalte van een ras: gebruik in de landbouw
  • De concentratie van cannabinoïden die van nature in een soort aanwezig zijn (hoofdzakelijk CBD of cannabidiol en THC of tetrahydrocannabinol): recreatief gebruik

Cannabisvariëteiten

In het algemeen zal het CBD- en THC-gehalte van hennep bepalend zijn voor het soort gebruik waaraan de voorkeur wordt gegeven:

  • Hoge THC-concentratie en lage CBD-concentratie: recreatief gebruik
  • Hoge CBD-concentratie en lage THC-concentratie: gebruik in de landbouw

In werkelijkheid zijn de eigenschappen van cannabis niet beperkt tot de dosering van cannabinoïden. Verschillende factoren beïnvloeden namelijk het gebruik van deze plant:

  • soort zaden (gefeminiseerd, regulier, automatische zaden),
  • groei,
  • robuustheid,
  • maat,
  • outfit,
  • bloeiend,
  • gehalte en type van de werkzame stoffen,
  • organoleptische eigenschappen,
  • rijk aan vezels…

Natuurlijk zijn er vier soorten hennepfenotypes. Ze worden door sommige botanici gekarakteriseerd als vier zeer verschillende soorten. Voor anderen zijn ze afgeleid van de enige hennepsoort, Cannabis sativa L :

  • Cannabis sativa L.: Ook bekend als “gekweekte hennep” of “sativa”. Dit soort marihuana komt vooral voor in equatoriale gebieden. De groei is snel en aanzienlijk. Onder optimale omstandigheden kan een cannabisplant van deze soort tot 6 meter hoog worden. Anderzijds vertakt hij zich weinig en heeft hij een vrij lange levenscyclus. Het is zeer rijk aan vezels en wordt voornamelijk gebruikt bij de vervaardiging van textiel, bouwmaterialen en cosmetica. Met een respectabele THC-concentratie is het echter ook geschikt voor recreatief (drugs)gebruik.
  • Cannabis indica Lam: Ook
  • Indische hennep” genoemd vanwege zijn Himalaya-oorsprong (Noord-India) of “indica”. Dit soort cannabis heeft een gemiddelde gestalte die niet langer is dan 3 meter. Anderzijds is hij sterk vertakt, waardoor hij er bossig uitziet. Zijn levenscyclus is veel korter dan die van het vorige fenotype. De concentratie van de actieve bestanddelen is afhankelijk van de groeiplaats (klimaat en milieu). Zij onderscheidt zich echter van andere cannabisvariëteiten door haar zware en krachtige psychotrope effecten (“stone”). Dit laatste maakt het in wezen een recreatieve drug met een hoog verslavingsrisico.
  • Cannabis rudéralis Janish: Ook bekend als “wilde hennep”. Het is lang beschouwd als een wild onkruid (zoals de gewone naam doet vermoeden) dat groeit langs de kant van de weg of in de bochten van paden in Midden- en Oost-Europa. Dit type cannabis is bestand tegen koude en vijandige klimaten. Hij is klein van omvang (minder dan 1 meter) en heeft weinig takken. Ze heeft een zeer lage THC-concentratie (< 0,5%) en is zeer vroegbloeiend. dit karakter maakt het zeer interessant om te cultiveren. Het is waar dat veel hybride variëteiten zijn afgeleid van kruisingen tussen Ruderalis en andere cannabisondersoorten. De nieuwe lijn zal dus dit kenmerk bezitten, dat door henneptelers zeer wordt nagestreefd.
  • Cannabis Afghanica: Ook wel “Afghaanse hennep” genoemd. Dit type cannabis wordt hoofdzakelijk gekweekt om er hasjiesj (wiet, hars, enz.) van te maken. Het is afkomstig uit Kafiristan (een afgelegen provincie in de bergen tussen Pakistan en Afghanistan) en heeft vele vertakkingen. Daardoor ziet hij er nogal bossig uit. Het heeft een hoog THC-gehalte. Anderzijds is hij door zijn geringe afmetingen (< 1,5 meter) en het daaruit voortvloeiende lage vezelgehalte onbruikbaar voor gebruik in de landbouw.

De classificatie van deze 4 hennepfenotypes staat nog steeds ter discussie. Maar alle cannabisvariëteiten die we vandaag de dag vinden (Hindu Kush, Amnesia, Banana Kush, Skunk, Lemon Haze, Candy Kush, . Om er maar een paar te noemen) zijn slechts hybriden die het resultaat zijn van opeenvolgende kruisingen tussen deze 4 lijnen met zeer specifieke kenmerken.

Cannabis door de geschiedenis heen

Bewijzen van het eerste gebruik van hennep dateren van 8000 v. Chr. (tekening van een cannabisblad op keramiek in China, gevonden tijdens archeologische opgravingen). Sindsdien is cannabis in het nieuws. Het wordt nu op alle continenten aangetroffen, zowel voor de sterkte van zijn vezels als voor zijn psychotrope eigenschappen (drugs):

Agrarisch gebruik

Reeds in 600 v. Chr. in China en vanaf de Middeleeuwen in Europa werd van deze plant kleding geweven. Tot in de 20e eeuw werd papier voornamelijk van hennep gemaakt. Van de zeer sterke vezels van deze plant werden lange tijd bankbiljetten, zeilen en touwen voor schepen gemaakt. Hennep wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in de textielindustrie. Bovendien wordt het in de bouwsector steeds meer gebruikt als thermische en geluidsisolator.

Psychotroop gebruik

Al in 2500 v. Chr. werd in sommige Chinese rituelen cannabis gebruikt vanwege de ‘magische effecten’. Parallel met de moderne geneeskunde hebben dit soort rituelen (ongeacht de tijd) altijd bestaan. Het wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in verschillende vormen (genezer, sjamaan, heks, trance, hypnose, enz.). Maar altijd met het doel: helen, genezen, verlichten.

Sinds de jaren negentig is de consumptie van deze zeer bijzondere plant niet meer zo stereotiep. Het gebruik ervan werd immers als marginaal beschouwd en voorbehouden aan “misdadigers” en jongeren. Zo kwam de consumptie van Indische hennep in Europa op met de hippiebeweging van de jaren 1970. Het symboliseerde het protest tegen de burgerlijke maatschappij. Integendeel, tegenwoordig is het in alle soorten omgevingen en voor verschillende doeleinden te vinden.

Door het gebruik van cannabis als drug en het gebruik van de vezels ervan heeft het zich in de loop van de geschiedenis verspreid over bijna alle landen ter wereld. Zijn voedingskwaliteiten (oliehoudende zaden) en medische eigenschappen zijn echter niet te versmaden.

Therapeutische cannabis

Zoals we in het vorige hoofdstuk hebben gezien, staat de geschiedenis van cannabis bol van rituelen en andere hypnotische ceremonies. Deze praktijken gebruikten de eigenschappen van deze plant om een patiënt te verlichten. De “moderne” geneeskunde van die tijd gebruikte echter ook cannabis als behandeling, zelfs als zij deze praktijken niet toepaste. Verschillende manuscripten beschrijven de effecten van cannabisbehandelingen op de gezondheid van patiënten:

  • pijnstiller, anti-misselijk, anti-inflammatoire.

Vergelijkbare eigenschappen kunnen vandaag worden waargenomen bij patiënten die met cannabis worden behandeld in landen die openstaan voor therapeutische hennep.

Franse wetgeving inzake therapeutische cannabis

Cannabis wordt dus al lang gebruikt voor zijn heilzame werking bij bepaalde ziekten. Als de farmacopees deze plant geleidelijk hebben afgeschaft (1953 in Frankrijk), dan is dat vanwege de schadelijke en verslavende werking op de gezondheid. Naast zijn pijnstillende eigenschappen heeft cannabis namelijk ook een min of meer krachtige psychotrope werking. Deze eigenschap kan op korte en lange termijn leiden tot ernstige psychische en lichamelijke stoornissen (angst, paranoia, hallucinatie, sociaal isolement, ademhalingsmoeilijkheden, hart- en vaatziekten, enz.) Dit doet de vraag rijzen naar het evenwicht tussen voordelen en risico’s. Als gevolg daarvan wordt het gebruik van cannabis in welke vorm dan ook illegaal in Frankrijk en elders.

Het was in 1964 dat de Israëlische chemicus,

Raphaël Mechoulam

Hij isoleerde de werkzame stof tetrahydrocannabinol (THC) uit de rest van de plant. Vanaf dat moment werd hij de pionier van het medicinale gebruik van hennep. Hij publiceert talrijke artikelen over zijn wetenschappelijk onderzoek naar de werking van cannabinoïden en hun effecten. Zijn ontdekkingen wakkeren het internationale debat over het gebruik, de wetgeving en de medische waarde van cannabis weer aan.

Therapeutische cannabis in Frankrijk

In Frankrijk wordt in 2019 in een amendement voorgesteld om therapeutische cannabisbehandelingen te testen. Het is unaniem gestemd. Deze test wordt gespreid over 2 jaar en omvat 3.000 patiënten die in ziekenhuizen worden gevolgd. Op die manier kan de baten/risicoverhouding van een dergelijke behandeling concreet worden bestudeerd. Hoewel deze evaluatie in het laatste kwartaal van 2020 van start had moeten gaan, is zij uitgesteld tot januari 2021 vanwege de

Covid-19

.

De werkzame bestanddelen van cannabisplanten

Er zijn in wezen 3 soorten actieve bestanddelen aanwezig in cannabis:

Cannabinoïden

Dit zijn chemische stoffen die van nature voorkomen in Cannabis sativa L. planten. Zij activeren direct of indirect de CB1- en CB2-cannabinoïdereceptoren van het endoncannabinoïdesysteem (ECS) van zoogdieren. Hoewel er in totaal ongeveer 100 van zijn, zal elke cannabisvariëteit meer of minder variabele verhoudingen van deze actieve bestanddelen hebben. Zelfs binnen een ras kunnen de concentraties variëren naar gelang van de klimatologische en milieufactoren. Van deze verschillende cannabinoïden zijn er 3 die het meest voorkomen en het meest opvallen door hun effecten. THC (tetrahydrocannabinol), CBD (cannabidiol) en CBN (cannabinol).

Flavonoïden

Zoals de meeste planten produceert cannabis flavonoïden. In marihuanaplanten komen sommige van deze moleculen overeen met die van fruit en groenten. Maar er zijn er 23 specifiek voor deze plant: de “cannaflavines”. Niet-psychoactief en waarschijnlijk met interessante antioxiderende, antibacteriële en antivirale eigenschappen, zijn flavonoïden goede bondgenoten om de effecten van cannabinoïden te optimaliseren (entourage-effect).

Terpenen

Dit zijn de hoofdbestanddelen van een hars- of etherische-olieplant. In het geval van cannabis als plant zijn het de terpenen die de plant zijn organoleptische eigenschappen (smaak en geur) geven. Kwaliteiten die zeer nuttig zijn voor de bestuiving, en zeer gewaardeerd worden door de consument! Naast hun aromatische eigenschappen kunnen terpenen synergetisch werken met andere plantaardige moleculen als katalysatoren of remmers.

CBD, CBN en THC in cannabis

De

cannabinol

(CBN) ontstaat door de oxidatie van tetrahydrocannabinol dat aan licht wordt blootgesteld. De medische waarde ligt vooral in de kalmerende werking.

THC is de werkzame stof die verantwoordelijk is voor het verbod op cannabisgebruik, vanwege de psychoactieve werking die leidt tot psychische afhankelijkheid.

CBD heeft geen psychotrope bijwerkingen. Het lijkt volledig legaal te zijn als een enkel molecuul. De voordelen en de gecontroleerde legaliteit ervan zijn van groot commercieel (winkels) en therapeutisch (consumenten) belang. Als gevolg daarvan is een groot aantal CBD-producten (olie, oliehoudende zaden, bloemen, cosmetica, voedingssupplementen) in snel tempo in opkomst. Sindsdien is hun succes alleen maar toegenomen. Op dit moment, is het aan het ontploffen!

CDB vs THC

Cannabisteelt

Er zijn twee belangrijke manieren om cannabis te kweken: binnen en buiten.

Binnenteelt

Deze teelt maakt het mogelijk alle exogene factoren van de hennepplant te beheersen:

  • hygrometrie, temperatuur, bemesting, verlichting…

Deze praktijk geniet de voorkeur van laboratoria (therapeutische cannabis) en officiële dealers (CBD en recreatieve hennep in landen waar de wet dit toestaat).

Het maakt het namelijk mogelijk een zekere homogeniteit van cannabisplanten van eenzelfde ras te verkrijgen (opbrengst, gehalte aan werkzame stoffen, enz.), aangezien het de planten vrijwaart van klimaat- en omgevingsvariaties. Het wordt steeds interessanter voor jonge telers in de dop, zowel vanwege de discretie (omdat het verboden is) als vanwege het gebruiksgemak. In Frankrijk en in de rest van de wereld zijn veel winkels gespecialiseerd in de verkoop van apparatuur voor dit soort teelt.

Teelt in open lucht

Onder optimale omstandigheden voor de buitenkweek heeft een hennepplant een betere opbrengst dan binnen voor dezelfde soort. Onder deze omstandigheden is de toevoer van voedingsstoffen in de ruimte inderdaad onbeperkt. De plant kan zich dan optimaal ontwikkelen. Dit type teelt is echter afhankelijk van milieu- en klimaatfactoren. Deze kunnen ernstige gevolgen hebben voor een gewas in slechte omstandigheden. Het rendement is dus onzekerder!

Deze akkerbouw wordt dus vooral aangetroffen voor landbouwhennep. Dit gebruik is meer gericht op de kwantiteit van het product (grootte, gewicht, uiterlijk) dan op de kwaliteit ervan (concentratie van cannabinoïden, terpenen en flavonoïden). In grote landen die illegale cannabis (drugs: kif, hars of bloemen) produceren en exporteren, zoals Marokko, is het echter niet ongewoon om midden in de bergen een verloren marihuanaveld tegen te komen. Dit soort teelt is veel minder duur en anoniemer.

Cannabis Zaad

Afgezien van het klonen van een bestaande hennepplant, begint de cannabisteelt vanaf een zaadje. Tegenwoordig kunnen bij zaadbanken drie hoofdtypen worden onderscheiden:

  • Gewone zaden: De “natuurlijke” vorm van een zaad. Het baart een mannelijke of vrouwelijke cannabisplant.
  • Gefeminiseerd zaad: zaad dat de teler een vrouwelijke plant garandeert. Deze zaden worden meestal gebruikt voor recreatieve (verdovende) en therapeutische cannabis. Het zorgt voor de vorming van de bloeiwijzen waar zich het maximumgehalte aan actieve bestanddelen bevindt.
  • Automatische zaden: marihuana gekweekt uit een “

    automatisch

    “is onafhankelijk van de fotoperiode. De duur van de teelt (groei en bloei) wordt dus van tevoren geprogrammeerd. De opbrengst is lager dan die van dezelfde cannabissoort uit een gefeminiseerd zaadje. Maar door zijn geringe omvang en korte levensduur biedt hij aanzienlijke voordelen. Speciaal voor beginnende of gehaaste kwekers.

zaad

Cannabiszaden zijn vrij van THC. Het is dan volkomen legaal om ze te bezitten. Het is echter verboden ze te laten ontkiemen. Zaden van vele hennepvariëteiten worden openlijk uitgestald in de etalages van bepaalde winkels. Ze worden verkocht als collector’s seeds.

De verschillende producten van de cannabisteelt

Er zijn veel producten gemaakt van cannabis. Sommige zijn legaal omdat ze afkomstig zijn van een hennepplant met THC-concentraties van minder dan 0,2% (de drempel die door de Franse wet wordt getolereerd). Andere behoren tot de klasse der verdovende middelen. Er zijn drie hoofdsoorten hennep:

  • Landbouwhennep: textielvezels, bouwmaterialen (bakstenen, warmte- en geluidsisolatie), strooisel, zaden voor diervoeder, biobrandstof, hennepzaad.
  • Recreatieve (drugs) en medischehennep (in landen waar de wet het toestaat):

    bloemen

    (gras, wiet, toppen, …), bladeren, olie (fullspectrum), cannabishars (hasjiesj, shit, chichon, afghan, pollen, …), oliecapsules, Marrakech boter, geneesmiddelen.
  • Franse “therapeutische” hennep (CBD-producten):

    CBD-oliën

    (CBD-isolaten, breedspectrum- of fullspectrumolie), oliehoudende zaden, CBD-hars, cosmetica (balsems, zalf), voedingssupplementen (capsules, geroosterde zaden…), vloeistoffen voor elektronische sigaretten,

    gedroogde bloemen en bladeren

    (infusie, verdamping).

Om af te sluiten op cannabis…

Cannabis sativa L. en derivaten daarvan zijn van groot belang voor de mens vanwege hun verschillende kenmerken:

  • De rijkdom van hun vezels (industriële cannabis),
  • hun deugden en de concentratie van hun actieve producten (geneesmiddelen of medicamenten),
  • het gemak waarmee zij zich aan veranderingen in het milieu kunnen aanpassen
  • hun organoleptische kwaliteiten.

Hoewel het gebruik van hennep teruggaat tot de oudheid, is het verbruik ervan blijven toenemen en diverser geworden. Momenteel beleeft het een ware explosie. Enerzijds omdat steeds meer gebieden zich openstellen voor medicinale cannabis. Anderzijds voor de gebleken voordelen van CBD-hennep, die a priori geen enkel gezondheidsrisico inhoudt (niet-psychotroop). In Frankrijk is het roken van een joint nog steeds een strafbaar feit en gevaarlijk voor de gezondheid. Vandaag de dag behoort de systematische stigmatisering van cannabis echter tot het verleden.

FAQ: cannabis

[sp_easyaccordion id=”10802″]